British Slang: All Piss and Wind

All piss and wind – All talk and no action. Първоначално фразата е била „all wind and piss“ .

Още английски жаргон

Разгонорен английски език с преподаватели британци – 14 ч. седм., е част от всичките ни курсове. Разговорът се провежда във виртуалната ни класна стая по зададена от преподавателя тема.

Система на обучение в “Кабината”

Видео на онлайн упражнения от “Кабината”

1 или 2 мес. БЕЗПЛАТНО получават клиентите ни при закупуване или презаписвване на курс до 15 януари 2013 г.

 

British slang: All mouth and no trousers

All mouth and no trousers – All talk and no action, a braggart, sexual bravado.

Bravado [brə’va:dou] – проява на ненужна храброст, перчене, фукане.

Braggart [‘brægət] – I. a който обича да се хвали, наперен; II. n самохвалко, перко.

Още английски жаргон

Разгонорен английски език с преподаватели британци – 14 ч. седм., е част от всичките ни курсове. Разговорът се провежда във виртуалната ни класна стая по зададена от преподавателя тема.

Система на обучение в “Кабината”

Видео на онлайн упражнения от “Кабината”

1 или 2 мес. БЕЗПЛАТНО получават клиентите ни при закупуване или презаписвване на курс до 15 януари 2013 г.

 

Future Continuous / Бъдеще продължително време

Бъдеще продължително време в английския език (future continuous/progressive tense) се използва най-често в следните случаи:

  • За изразяване на действие, което ще се случи в определен бъдещ момент.
  • За предположения / догатвания относно настоящето или бъдещето.
  • За любезни запитвания за нечии планове (без да имаме желание да им влияем).

Най-честата употреба на future continuous е за изразяване на действие, което ще бъде в процес на извършване в определен бъдещ момент. Действието ще започне преди този момент, но няма да свърши в дадения момент.

Когато използваме бъдеще продължително време в английския език, слушателят обикновено знае или разбира кога е бъдещия момент, обект на разговора.

Tomorrow I will start work at 2pm and stop work at 6pm.

At 4pm tomorrow, I will be working.

past

present

future

4pm

At 4pm, I will be in the middle of working.

 

  • I will be playing tennis at 10am tomorrow.
  • They won’t be watching TV at 9pm tonight.
  • What will you be doing at 10pm tonight?
  • What will you be doing when I arrive?
  • She will not be sleeping when you telephone her.
  • We’ll be having dinner when the film starts.
  • Take your umbrella. It will be raining when you return.

Future continuous в английския език се използва също, когато се опитваме да предречем, да отгатнем, или да се досетим нещо от настоящето или бъдещето.

  • Don’t call him now, he’ll be sleeping.
  • He won’t be coming any time soon. He is still at the office.
  • Beatrice will be getting married very soon.

За разлика от future continuous, бъдеще просто време (future simple) използваме език за да правим предвиждания, базирани на опит и/или интуиция.

Друга употреба е за любезни запитвания относно нечии планове (без да имаме желание да им влияем).

  • Will you be watching TV this evening?
  • Will you be coming home before or after 10 PM?
  • Will you be going to the supermarket? I have something to buy.

Още по темата:

Още статии за английска граматика

Научете английски от вкъщи в удобно за вас време:

British slang: Air one’s dirty linen / laundry

Air one’s dirty linen/laundry – to discuss private matters in public

Още английски жаргон

Разгонорен английски език с преподаватели британци – 14 ч. седм., е част от всичките ни курсове. Разговорът се провежда във виртуалната ни класна стая по зададена от преподавателя тема.

Система на обучение в “Кабината”

Видео на онлайн упражнения от “Кабината”

1 или 2 мес. БЕЗПЛАТНО получават клиентите ни при закупуване или презаписвване на курс до 15 януари 2013 г.

 

Добавихме 150 hot-spot теста по френски език

От началото на новата 2013 година в онлайн системата ни за обучение са добавени нови 150 hot-spot теста по френски език.

Те са бързи тестове, състоящи се в избор с click-ване на екрана вуръху изображения, съответстващи на думи от списък:

Тестовете се проверяват автоматично и на екрана се показват верните отговори с постижението на обучаващия се, веднага след отбелязване съответствията на обектите с думите.

В края на миналата година добавихме и видео уроци по френски език.

През декември 2012 г. бяха добавени видео уроци и по испански език, а в края на ноември по немски език.

Също в края на ноември миналата година бяха добавени и hot-spot тестове, и инструмент за учене на думи по немски език.

През март м.г. в системата ни бе добавен инструмент за учене на думи по испански език.

1 или 2 мес. БЕЗПЛАТНО получават клиентите ни при закупуване или презаписвване на курс до 15 януари 2013 г.

Празнични бонуси от „Кабината“ – само сега

Имаме удоволствието да Ви изкажем най-топлите си пожелания за Коледните и Новогодишните празници.

Пожелаваме Ви здраве, късмет и лично щастие.

Кабината“ Ви поднася коледния си подарък – 1 седмица удължаване всеки активен курс.

При закупуване или подновяване на курс до 15.01.2013 г. получавате: допълнително безплатни:

  • За 3-мес. курс – 1 месец;
  • За 6-мес. курс – 2 месеца.

През  цялата 2013 година Ви желаем знания и просперитет с наученото в „Кабината„.

Как изглежда виртуалната ни класна стая

Онлайн обучение в “Кабината”

Видео на онлайн упражнения от “Кабината”

 

Коледа в Германия, Щолен (фруктов хляб)

В Германия един от символите на Рождество Христово, на Коледа е щолен

Сладкишът се приготвя с много изсушени плодове и ядки

Всяка европейска страна има свой специалитет, който се прави само за Коледа. Традиционният сладкиш, който приготвят за празника в Германия е щолен. Той е покрит с пудра захар, която наподобява сняг, изглежда като бебе в пелени. В началото на декември щоленът вече е по витрините на магазините, което е знак за приближаващите празници. Други традиционно немски сладки се правят от вафлени кори, шоколад и захар, изпечени във формата на къщички.

Рецептите има много , но основното е много сушени плодове, ядки и нанесеното масло по препечената коричка посипана с пудра захар, която създава апетитния вкус на сладки плодове.

А сега ще ви разказжа за няколко оригинални рецепти за шолен и за традицията и историята на този немски сладкиш.

Традиционен немски щолен

  • 200 г смес сушени плодове (ябълки, сливи, кайсии, круши, стадиди, смокини)
  • 500 г брашно
  • щипка сол
  • 1 ч.ч.прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 пакетче мая
  • 300 г чисто масло
  • 100 г счукани бадеми (или орехи)
  • 1 пакетче ванилия
  • настърганата кора на 1 лимон (може и портокалово корички)
  • 100 г пудра захар за поръсване

Накиснете сушените плодове за около 1 час в студена вода или ром. Поставете брашното и солта в купа, като в среда направите кладенче. Затоплете малко половината от прясното млякото, след което поставете в него 1 чаена лъжичка захар. Разбъркайте добре и пуснете вътре маята, за да се разтвори. Получената смес изсипете в кладенчето в брашното и месете заедно с брашното, докато се получи тесто.

Покрийте и оставете в топло помещение тестото да престои около 20 минути. Междувременно разтопете 200 г масло и сложете остатъка от млякото. Прибавете бадемите, 50 г захар, ванилията и лимоновата кора и разбъркайте с миксера, докато получите гладко тесто. Покрийте и оставете да отлежи 30 мин.

Извадете плодовете от водата и добре ги подсушете. Покрийте дъното на тавата с хартията за печене и разстелете тестото, сложете плодовете и завийте на руло. Печете в предварително загрята фурна.

Разтопете 75 г масло и с него намажете вече готовия сладкиш, поръсете обилно с пудра захар и оставете да изстине.

Christstollen, Дрезденски коледен кейк

  • 700 г брашно
  • 250 г масло
  • 125 мл топло мляко
  • 5 с.л. захар
  • 1 ванилия
  • 1 яйце
  • 100 г захаросана портокалова и лимонова кора
  • 1 с.л. настъргана лимонова кора
  • 200 г нарязани бадеми
  • 250 г стафиди
  • 1 к.л. сол
  • 40 г мая за хляб
  • 1 с.л. ром
  • 1 щ. канела

За намазване:

  • 50 г масло
  • 50 г пудра захар

Брашното се пресява в купа, прави се в него кладенче и вътре се слагат яйцето, захарта, разтопеното масло, топлото мляко, маята, ванилията, канелата, лимоновата кора и солта. Всичко се омесва добре и се прибавят захаросаните кори, ядките и маринованите в рома стафиди. Отново се омесва. Трябва да се получи твърдо, но еластично тесто. Ако има нужда, се прибавя малко топло мляко или брашно. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на топло.

Върху набрашнена повърхност тестото се оформя на елипса, разточва се дебело и се прегъва на две, слага се в тавичка, намазва се с вода и се слага да втаса за втори път. След като втаса, тестото се слага в средата на фурната да се пече около 15 мин. на 200 t° С и още около час на 180 t° С, докато почервенее добре. Ако почервенява прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио. Още горещ, сладкишът се намазва обилно с масло и се поръсва с пудра захар.

История за щолен

За първи път печенето на коледния сладкиш щолен е отбелязано през 1329 г. в Наумбург. Приготвен бил като коледен подарък за местния пастор. По това време всъщност още не е бил сладкиш, а повече безвкусно хлебно изделие за коледните пости. Ако нещо е запазено и до днес от тогавашния щолен, това е формата – на обгърнато в пелени бебе.

Според догмите на католическата църква в ония години преди Коледа не се е разрешавало яденето на масло и мляко. За приготовлението на щолена се употребявали само вода, овес и олио, извлечено от цвекло. Бедата била, че така приготвено, не било никак приятно за ядене и дразнело “изискания” вкус на благородниците.

Затова през 1430 г. курфюрстът Ернст фон Заксен и брат му херцог Албрехт пишат писмо до папа Николай V с молба да бъде вдигната забраната за използването на маслото при щолена. Папата обаче се придържа твърдо към нормите и отказва да удовлетвори искането.

Едва през 1491 г. папа Инокентий VIII разпространява т.нар. маслено писмо, с което позволява вместо олио от цвекло да се употребява прясно масло. Но при едно условие – вярващите, използващи масло за щолена, е трябвало да платят обезщетение, като средствата се събират за построяването на катедралата във Фрайберг.

Идеята предколедният хляб, предназначен за постите, да се използва за празничната трапеза на самата Коледа, принадлежи на някой си Хайнрих Драздо, пекар в двора на Саксония. Той просто слага в тестото много сушени плодове и така го променя завинаги.

Днес обаче най-прочут е дрезденският щолен, който е и запазена марка, въпреки че там сладкишът се споменава за първи път 150 години след Наумбург. В архивите на саксонския двор се намира сметка, удостоверяваща пазаруването на продукти за коледен щолен. Наречен е Христов хляб или още щрицел. От 1560 г. в Дрезден съществува традицията пекарите да подарят на своя господар щолен, дълъг 1,50 м.
През 1730 г. Август Велики заповядва за празника да се опече щолен,
тежащ 1,8 тона, и да се разделина 24 000 порции.

И досега традицията е запазена, като има определен ден през декември, наречен празник на щолена. Но въпреки желанието на дрезденските пекари всеки сам да има правото да пече и продава щолен това им било разрешено едва след края на 30-годишната война.

Днес има различни разновидности на щолена, зависи от това, какво се прибавя към тестото. Важното е обаче да се спазва едно правило – на 1 кг брашно се слагат 500 г масло. Така всяко резенче вече се превръща в енергийна бомба със своите 400 килокалории.

Най-добре е, ако се използва овесено брашно. Прясното масло в никакъв случай не бива да се замества с маргарин. Необходими са още стрити бадеми, стафиди, лимонови и портокали корички, както и всякакви други сухи плодове. Няма да е зле всички продукти да се оставят заедно 12 часа при стайна температура. Така ще се опознаят и разберат помежду си, още преди да бъдат объркани в тестото.

След това брашното се слага в голяма купа, като по средата се прави дупка, в която се натрошава маята. Поръсва се със захар – на кубче мая една чаена лъжичка. Полива се с хладко мляко и отгоре пак се поръсва с брашно. Разбърква се и се оставя настрана, докато в тестото се появят мехурчета. Покрива се и се изчаква.

В това време в сушените плодове се поставят в ром.Тестото е готово, когато е стегнато и не се влачи. Смесва се с плодовете, здраво се меси, след което се оставя за два часа на някое топло място.

Едва след това се оформя като бебе в пелени. По желание му се добавя марципан. Завива се в алуминиево фолио, като се оставя въздух отстрани. Пече се дълго на слаба фурна.

След изваждане от фурната се полива с разтопено масло и се поръсва с пудра захар.
Само една хапка от този коледен сладкиш е достатъчна, за да се чувствате сити цял ден.

Stollen mit Marzipan

Auch Weihnachtsstollen oder Christstollen genannt

Eine Bemerkung vorweg:

Einen saftigen Weihnachtsstollen zu backen, ist ein etwas langwieriges Geschäft: Die Früchte müssen am Vortag eingeweicht werden und am besten schmeckt er, wenn er nach dem Backen eingepackt ein paar Tage/Wochen durchziehen konnte. (Auch wenn es schwerfällt sich zu gedulden …)

Alle Zutaten sollten von bester Qualität sein (wenn man sich die Arbeit schon antut) und bei der

Verarbeitung mindestens Zimmertemperatur haben.

Hefeteig mag es schön warm. Also nie kalt werden lassen und darauf achten,

dass keine Zugluft in der Küche herrscht.

Schon am Vortag zu erledigen:
50 g Zitronat,
50 g Orangeat und
100 g (abgezogene) Mandeln fein hacken, in eine Schüssel füllen und
150 g Sultaninen hinzugeben.
60 ml Rum (3 Schnapsgläschen) darübergießen, alles vermischen und abgedeckt über Nacht ziehen lassen.
Am Backtag selber:
da in den Stollenteig sehr gehaltvolle Zutaten kommen, setzen wir zunächst einen Vorteig an:
200 g Mehl in eine Schüssel sieben,
50 g Zucker hinzufügen und eine Mulde hineindrücken.
1 Würfel Hefe in die Mulde bröseln und mit
130 ml warmer Milch übergießen.
Das ganze verrühren und 30 Minuten abgedeckt an einem warmen Ort gehen lassen.
Zu dem Vorteig
150 g Mehl,
120 g flüssige, lauwarme Butter,
1 abgeriebene Zitronenschale,
1 Prise Salz und
1 Eigelb hinzufügen.
Bei Bedarf Mehl oder Milch nachgeben.
Das Mark einer Vanillestange,
1 Messerspitze Zimt,
1 Msp. Anis,
1 Msp. Koriander,
1 Msp. Nelken,
1 Msp. Piment und
1 Msp. Kardamom hinzufügen.
(Diese Gewürzmischung kann man nach eigenem Belieben abändern.)
Zuletzt behutsam die eingelegte Zitronatmischung vom Vortag untermengen und weitere 10 Minuten an einem warmen Ort gehen lassen.
Den Teig auf der Arbeitsplatte durchkneten und zu einem Rechteck von ca. 20 × 40 Zentimetern formen.
einmal zusammenklappen und noch einmal auf 20 × 40 cm ausrollen. (So bekommt der Stollen »Spannung«.)
200 g Marzipanrohmasse zu einer ca. 38 Zentimeter langen Rolle formen und auf das untere Drittel des Teig-Rechtecks legen. Den Teig zur typischen Stollenform zusammenfalten und auf ein mit Backpapier belegtes Backblech setzen.

Backzeit:

45-60 Min bei 180° vorgeheizt.
Er sollte nicht zu dunkel werden.
Nach dem Backen den noch warmen Stollen rundherum mit
ca. 250 g geschmolzener Butter bestreichen und mit
ca. 100 g normalem Kristallzucker bestreuen.
Wenn er ausgekühlt ist, dick mit
Puderzucker bestäuben.

Variationen:

  • Statt Rum Amaretto nehmen
  • Den Teig halbieren und zwei kleine Stollen backen
  • Orientalischer Stollen mit Datteln und Aprikosen statt Orangeat
  • Exotischer Stollen mit getrockneten Ananas- und Mangostücken

Още интересни сайтове:

Past Simple и Past Continuous – разлика в употребата

Правилното използване на прости и продължителни времена в английския често е объркващо за изучаващите езика. Основните разлики между past simple и past continuous tense са следните:

Минало просто време в англ. ез.:

  • Действие, което е извършено в неопределен минал момент:

Tom flew to Chicago last week.
Peter visited his friends in Florida two months ago.

  • Обичайни и повтарящи се действия в миналото:

Bob used to smoke 20 cigarettes a day.
Често тази употреба е в съчетание с used to.

  • Последователно случили се действия в миналото.
  • Неща, които в продължение на известно време в миналото са били истина:

I lived abroad for ten years.
He enjoyed being a student.
She played a lot of tennis when she was younger.

  • Историческо минало.

Минало продължително време в англ. ез.:

  • Действие, което е извършено в точно определен минал момент:

I was attending a lecture at 2.30 yesterday afternoon.
Alice was reading a book at six yesterday evening.

  • Действие, извършващо се в минал период от време.

(8:00-8:30) I was taking a bath.

  • Действие, извършващо се едновременно с друго, което е фон на първото:

They were doing their homework when she arrived.
Jack was studying while Dave was cooking dinner.

Второто действие се описва с минало просто време.

Всички неправилни глаголи в англ. ез.

Още статии за английска граматика

Научете английски от вкъщи в удобно за вас време:

Учител на 2012 г. в „Кабината“

След допитване до курсистите и на базата на най-много положителни отзиви, избрахме Teacher Koce за учител на 2012 г. в „Кабината”.

Коце Танев преподава по английски език.

Курсистите разполагат с база за сравнение между различните преподаватели, тъй като по време на 6-мес. курс в www.Кabinata.bg се обучават най-малко при 6 различни учители. Достъпът до всички преподаватели е основен принцип в нашата методология.

Курсистите имат също достъп до ВСИЧКИ нива и не заплащат за ниво, а за време в което имат достъп и учат каквото пожелаят.

Научни експерименти, а и нашата практика са доказали, че това е много по-ефективен подход отколкото цялото обучение да бъде при един и същ педагог. Човек научава повече, когато е поставен в динамична среда и е изложен на различни подходи и комуникация.

Курсистите, които се обучават по програма “Аз мога повече“, също могат да сменят нивото си в сайта, но не могат да сменят нивото си по програмата – т.е. в каквото и ниво да се запишат в Кабината, те могат да посещават всички виртуални класни стаи, но трябва да преминават задължителните си материали за седмицата от указаното място.

Онлайн обучение в “Кабината”

Видео на онлайн упражнения от “Кабината”

Как изглежда виртуалната ни класна стая

Добавихме видео уроци и по френски

От днес – 17 декември 2012 г. в учебните материали за изучаване на френски език в онлайн системата ни за обучение са добавени видео уроци по френски език.

Видео уроците представляват запис на уроците от преподаватели. Записите са направени от prof. Denitza.

Записите са на нива А1-1 и част от уроците от ниво А1-2, като в съвсем близко бъдеще ще бъдат добавени записи и на останалите уроци от нива А2 и B1.

В началото на настоящия месец бяха добавени видео уроци по испански език, а в края на миналия и по немски. В края на ноември също бяха добавени и hot-spot тестове и инструмент за учене на думи по немски език.

През март тази година в системата ни бе добавен инструмент за учене на думи по испански език.

 

Онлайн обучение в “Кабината”

Present Simple и Present Continuous – разлика в употребата

Разликата в употребата на сегашно просто и сегашно продължително време в английския често е объркваща за изучаващите езика. По-долу са описани разликите между използването на двете глаголни времена.

Сегашно продължително време в английския език:

  • Действия, които се извършват в момента на говорене.

I am learning English at the moment. You aren’t listening! Why is he sitting here?

  • Действия, случващи се в настояще време (днес, тази седмица), но не непременно в момента на говорене.

I am in London. I am staying at the hotel. (към момента на говорене обаче субектът може да е другаде)

  • За неща, които са истина към момента на говорене, но не винаги

We’re looking for a new flat.

  • За определени уговорки в близко бъдеще (скоро, в понеделник). Сегашно продължително е по-лично от сегашно просто, защото изразява плановете на говорещия.

We’re having dinner with them next week.

Сегашно просто време в английския език:

  • Обичайно повтарящи се действия (everyday, sometimes, ever, never)

I sometimes go to school by bike.
You don’t speak Greek.
Do they get up early?
He often travels.
She doesn’t work.
Does she ever help you?

  • Навици

Santos always talks about his family.
Jerry spends Christmas with his parents.
Young-Mi goes to class every day.

  • Състояния

Bianca lives in Florida.
Jean-Paul has red hair.
Martin likes chocolate.
Anna believes in God.

  • Постоянни ситуации
  • За общоприети факти и истини

Our planet moves round the sun. Lions eat meat.

  • Чувства (и мисли за момента на говорене)
  • За планирани бъдещи действия (разписания).

The train leaves at 8.15. They return tonight.

 Английска граматика

Онлайн обучение в “Кабината”

Видео от “Кабината”

Как изглежда виртуалната ни класна стая

Derivative Nouns / Производни съществителни в англ. ез.

По произход съществителните имена в английския език се подразделят на първични и производни. Първични са тези, които не са произлезли от други думи. Производните са произведени от други съществителни, прилагателни или глаголи (напр. greatness, expectation).

В английския език със следните наставки се образуват съществителни имена за професии, категории и т.н.:

-еr:
teacher
-or:
sailor
-ian:
librarian,historian
-ent:
student
-ant:
assistant
-ist:
artist,journalist
-eer:
engineer

Със следните наставки се образуват абстрактни съществителни в английския език:

-dom
freedom
-hood
childhood
-ship
friendship
-ness
business
-th
length
-ment
development
-ence
difference
-ance
assistance
-ion
attraction
-ty
cruelty
-ism
democratism

Примерно упражнение по темата от системата на „Кабината”:

Още статии за английска граматика

Научете английски от вкъщи в удобно за вас време:

Infinitive of Purpose – английска граматика

To + infinitive много често се използва в английския език за изразяване на намерения:

I have come here to help you.

In order и so as може да бъдат използвани за същата цел пред to:

have come here in order to help you.

I have come here so as to help you.

Ако подлогът, изразен от инфинитива, не определя основния глагол в изречението, можем да използваме следната структура:

I have come here in order for you to see my new hairstyle.

За да избегнем инфинитива, когато изразяваме намерение, може да бъде използвана структурата in order that + clause and so that + просто изречение (clause). В простото изречение (clause) често се използват модални спомагателни глаголи:

I have come here in order that you can see my new hairstyle.

I left the door open so that she could come in.

I’m taking this book with me, so that I’ll have something to read on the train.

Примерно упражнение по темата от системата на „Кабината”:

С глаголите go и come може да бъде използван infinitive of purpose в което и да е сегашно или минало време в английския език, или gerund (coming, going):

I’m just coming to help you.

I went there to see the demonstration.

Hi’s coming to help was indeed a neighbourly gesture.

В други случаи обаче можем да използваме and:

I must go and check the heater.

He will come and dance with you.

Още статии за английска граматика

Научете английски от вкъщи в удобно за вас време:

Добавихме видео уроци и по испански

От тази седмица в системата за онлайн обучение на „Кабината“ са добавени видео уроци и по испански език (освен по немски и английски).

Те представляват видеозапис на обяснение с учебното съдържание от страна учителите на учебния материал, преподаван по дадения език.

Обучаващите се разполагат с възможността както да гледат и чуят теоретичен урок, ако са го пропуснали, така да го гледат повторно, ако пожелаят.

През март в системата ни беше добавен инструмент за учене на думи по испански език, в който може да бъде прочетено значението на една дума, да бъде чуто произношението й, курсистът да запише своето произношение и след това да го чуе и сравни с правилното. Всяка дума е илюстрирана с картинка.

В края на ноември бяха добавени видео уроци и по немски език, както и hot-spot тестове и инструмент за учене на думи също по немски.

Онлайн обучение в „Кабината“

Видео на онлайн упражнения от „Кабината“

Как изглежда виртуалната ни класна стая

 

Изразяване на количество – a few, few, a little, little

Думите за изразяване на количество (quantifiers) са важна част от граматиката в английския език. Изборът им зависи от съществителното, което описват.

Използваме a few в съчетание с бройни съществителни в множествено число. Напр.:

A few people came to the party.

Използваме a little в английския език в комбинация с небройни съществителни. Напр.:

There’s a little coffee left, if you would like some.

Можем да използваме също few и little (без „а”) за да означим, че дадено нещо е в значително по-малко количество. Напр.:

There’s little point in calling (= there’s not much point calling).

There were few people at the concert.

„A few” означава повече на количество от „few” и „a little” е повече на количество от „little”.Напр.:

Few people understand = not many people understand;

A few people understand = some people understand.

В разговорния английски език можем да кажем not many или само only a few вместо „few” и only a little или not much вместо „little”. Напр.:

„Not many people came to the party.” Или „Only a few people came to the party.”

„There was only a little petrol left in the car.” Или „There wasn’t much petrol left in the car.”

Сравнения

Сравнителната форма на few е fewer, а на little е less.

Използваме „fewer” за бройни съществителни в мн. ч. и „less” за небройни съществителни. Напр.:

There are fewer people here than last year.

He drinks less coffee than I do.

Изречението „There are less people here than last year” е граматически неправилно, тъй като „people” е бройно съществително име в мн. ч.

Още статии за английска граматика

Научете английски от вкъщи в удобно за вас време: